Bohaté, a sem-tam skutočne divoké kombinácie jedál počas Vianoc zvyknú vyústiť do plynatosti a nepríjemných bolestí brucha. Či už dokážete odolať vianočným nástrahám na tanieri alebo nie, prezradíme vám triky, ktorých by ste sa mali, v snahe zamedziť tráviacim ťažkostiam, držať počas celého roka.
Výborná špargľa
Špargľa je bohatá na draslík, ktorý pomáha regulovať rovnováhu tekutín v tele a tým ovplyvniť napríklad aj nepríjemný pocit z nafúknutého brucha. Medzi potraviny s vysokým obsahom tohto minerálu patrí mango, banány, orechy, paradajky a najmä špargľa, ktorá pôsobí ako diuretikum a zbavuje telo prebytočnej vody, tvrdí Dr. Marilyn Glenville, popredná odborníčka na zdravú výživu.
S jedlom pomaly
Jedlo nehltajte, pretože do vášho tráviaceho ústrojenstva sa dostáva aj vzduch a ten v konečnom dôsledku spôsobuje aj nepríjemné nafúknutie. Preto jedzte i žujte pomaly, aby mohli tráviace šťavy zodpovedne splniť svoju úlohu v trávení. V opačnom prípade potravina ostáva kvasiť v čreve a to vedie k nadúvaniu. Počas jedenia si sadnite a narovnajte chrbticu.
Jedlo nezapíjajte
Pri jedení nepite tekutiny, medzi jedením a pitím si nechajte rozostup minimálne 20 minút. V opačnom prípade si vodou zriedite žalúdočné kyseliny zodpovedajúce za spracovanie jedla, čo vedie k zhoršenému tráveniu, kvaseniu potravín v čreve a nadúvaniu. Pomôcť vám môžu bylinkové čaje - výborný je fenikel, ale i mäta pieporná.
Jedzte skutočný chlieb
Vo väčších priemyselných pekárňach s mechanizovanou výrobou sa vyrába tzv. rýchly a lacný chlieb, plný „pomocných“ prídavných látok na urýchlenie procesu výroby.
Ak vás po konzumácii pečiva nadúva, zainvestujte do domácej pekárničky alebo si pečivo kupujte od lokálnych výrobcov. Tí dodržiavajú štandardný, rokmi overený a najmä zdraviu neškodný spôsob prípravy pekárenských výrobkov z kvalitných surovín.
Opatrne s náhradami cukru
Niektorí ľudia v snahe schudnúť a vzdať sa bieleho cukru siahajú po jeho alternatívach. A to nemusí byť najšťastnejšie riešenie.
Light výrobky sú nočnou morou výživových poradcov, okrem toho sa medzi vami určite nájdu milovníci cukríkov bez cukru, žuvačiek a ďalších lákadiel na osvieženie dychu, plné napríklad sorbitolu. Jeho nadmerná konzumácia môže spôsobiť hnačky, nafukovanie a samozrejme bolesti žalúdka.
Pozor na príjem soli
Príliš veľa soli škodí! Pokiaľ máte slabosť na potraviny s vysokým obsahom sodíka, každé jedlo si zvyknete prisoliť, no zároveň nedodržiavate pitný režim, vaše telo začne automaticky zadržiavať tekutiny.
Bunky sa totiž snažia rozriediť veľkú prítomnosť soli v organizme a svoj objem neraz zväčšia až 20 násobne. Aj v tomto ohľade však existuje zlatá stredná cesta a skvelou alternatívou, ako možno príjem soli poňať zdravšie, je používať pri varení Himalájsku soľ.
Vyskúšajte probiotiká
Probiotiká zlepšia vaše trávenie, upokoja črevá a pomôžu vyriešiť problém s plynatosťou. Vyskúšajte si dať na raňajky miesto sušienok alebo ťažkých párkov probiotický jogurt alebo nápoj. Pri ich pravidelnom užívaní budete mať bruško viditeľne plochejšie, bez nepríjemného pocitu nafúknutia.
Zabudnite na sýtené nápoje
Pri problémoch s nadúvaním zabudnite na bublinkové nápoje, ovocné džúsy a nekompromisnú stopku si vyslúžila i sóda či alkohol. Stavte radšej na feniklový, mätový alebo zázvorový čaj, ktorých účinky proti tráviacim ťažkostiam sú všeobecne známe už od nepamäti.
K nafukovaniu prispeje:
- Cukor
- Kvasinky a teda čokoľvek, čo ich obsahuje – chlieb, pivo, víno
- Sladové výrobky – aj raňajkové cereálie
- Alkohol
- Huby, syr Niva
- Alkohol, ocot, najmä balzamikový, nakladané cibuľky, zavárané uhorky, sójová omáčka
- Ovocie s výnimkou zelených jabĺk, nikdy ho však nejedzte bezprostredne po jedle
Bez obáv si doprajte:
- Ryžu, bulgur, kus kus, quinou, čerstvé (nesolené) vlašské orechy
- Ryby, mäso, avšak nie údené
- Ovsený koláč
- Vajíčka
- Mäkký syr, cottage cheese, bio jogurty
- Čerstvú zeleninu, sladké zemiaky, paradajky