Marianna B. » Návody / 2021-10-01 07:00:01 / Pridaj komentár / 16 lajkov / 178x zobrazený
Akurát, že si čaj pripravíte doma sami. To však myslím, nevadí. Aj táto činnosť môže byť príjemná a dokonca sa môže stať rituálom. Každodenným, občasným, príležitostným...
Aby taká príprava čaju nebola nejaká záťaž, nuda či niečo, čo chceme mať rýchlo za sebou, mám niekoľko tipov, ako si čas s čajom vychutnať doslova.
1. výber čaju
Na výber je čajov neúrekom. Rôzne čaje z cudziny - zelený, čierny, biely, oolong, honeybush, roibos, maté...
U nás typické bylinkové a ovocné - jednodruhové alebo zmesi byliniek. Pochúťkové alebo liečivé. Záhradné alebo z čistej neporušenej prírody.
Záleží, na aký máme chuť, alebo akého pomocníka v neduhu potrebujeme.
2. príprava
Je úplne jednoduchá a nezaberie ani veľa času. Jedna čajová lyžička na 2,5 dcl vody je recept platiaci asi na všetky druhy čajov.
Rýchla príprava: Na hrnček položíme sitko, doň nasypeme čaj, zalejeme vriacou vodou, prikryjeme tanierikom, lúhujeme podľa druhu čaju 2 - 20 minút.
Zdravší spôsob: Vyžaduje si viac riadu o jeden hrnček. Do hrnčeka nasypeme čaj, zalejeme vriacou vodou, prikryjeme tanierikom, lúhujeme podľa druhu čaju 2 - 20 minút. Potom precedíme cez sitko do druhého hrnčeka. Hotovo.
Rituálny spôsob: Nádoba so suchým čajom, čajový obrúsok, metlička na čaj, lyžička na čaj, šálka na čaj, handrička, handrička na príslušenstvo, nádoba na uhlíky, nádoba na oheň, naberačka na horúcu vodu, železná kanvica, viečko kanvice, nádoba na odkladanie naberačky a viečka, nádoba na odpadovú vodu, nádoba na čerstvú studenú vodu, obrúsok, krabicový rám, džbán... každá vec má svoj rituálny význam a samotná procedúra prípravy a podávania čaju sa líši podľa učenia školy, ktorú hostiteľ nasleduje. Podstatné je urobiť čo najmenej pohybov, urobiť ich presne, ladne, elegantne, s noblesou, ale zároveň zdržanlivo, bez zbytočnej okázalosti. Ceremónia má prebehnúť v tichosti. Príslušenstvo musí byť pripravené vopred a keď je voda dostatočne horúca, nalieva sa do šálok. Potom sa pridá čaj a metličkou sa vyšľahá do penovej konzistencie. Pije sa po malých dúškoch. Po dopití sa riad vyčistí, ale môže sa hosťom vrátiť, aby ho mohli obdivovať a diskutovať o jeho pôvode či umeleckých kvalitách.
A to nie je všetko... ale o tom snáď inokedy... aj týmto skráteným úryvkom z prípravy čaju v Japonsku sa môžeme inšpirovať :)
3. ochutenie
Buď si čaj neochutíme a vychutnáme si jeho prirodzené vlastnosti, alebo ho ochutíme a objavíme v ňom o rozmer navyše.
Opäť máme niekoľko možností. Najklasickejšie je osladiť čaj cukrom alebo medom a osviežiť citrónom. Zaujímavú chuť dosiahneme pridaním domáceho pečeného čaju jablkového do hotového čaju s pridaním citróna, čo je u nás obľúbená mňamka. Tiež je výborné ochutenie medom z púpavy, voňajúce po mladej jarnej lúke. Zaujímavé sú aj koreniny, ako napríklad škorica, klinček, kardamón, ktoré zahrejú a dodajú trošku exotiky. Stačí vhodiť pár kúskov k lúhovanému čaju alebo do hotového čaju.
4. servírovanie
Predstavte si, že čaj chutí aj podľa toho z akej šálky ho pijeme. Kvalita šálky môže nebadane ovplyvniť chuť čaju. Porcelán, kamenina, či glazovaná hlina sú dobrou voľbou. Lacné šálky z lacných obchodov naopak.
Nuž a či si vezmeme šálku čaju do ruky a vybehneme ho vypiť von, alebo si potrpíme na servírovanie na tácke s ochucujúcimi doplnkami a vázičkou s kvietkami, je len na nás. Fantázii sa medze nekladú.
5. pekné miesto
Aj pekné miesto robí atmosféru. Opäť je možností nespočetne: doma v kresle, za stolom, vonku v lehátku, v záhrade na deke, na lavičke, na schodoch, kdekoľvek...
6. tri recepty - naše domáce vychytávky
Mätový alebo medovkový čaj:
2 čajové lyžičky na 500 ml vriacej vody. Lúhujeme 15 minút. Hotový čaj ochutíme šťavou z citróna a 1 polievkovou lyžicou púpavového medu... Jednoduché a lahodné:)
Čierny čaj s dúškou alebo inými bylinkami
Do čajového vajíčka dáme 1 čajovú lyžičku dúšky/ iných byliniek, do sitka 1 čajovú lyžičku čierneho čaju. Zalejeme naraz 500 ml vriacej vody. Sitko s čiernym čajom vyberieme po 5 -tich minútach, vajíčko s bylinkami po 15 - tich minútach... O primiešané bylinky zdravší čaj :)
Indický korenený čierny čaj / čierny čaj s kardamónom / akýkoľvek bylinkový s pečeným čajom jablkovým
1 čajová lyžička na 2,5 dcl vriacej vody. Lúhujeme 3-5 minút. Do hotového čaju pridáme šťavu z citróna a jednu čajovú lyžičku domáceho pečeného čaju jablkového... Príjemne sladký, obohatený o ďalšie vitamíny, kúsky ovocia sú s čajom vychytaná mňamka :)
Ak som Vám narobila čajové chute, neváhajte navštíviť moje bylinky, vybrať si zo širokej ponuky byliniek, bylinkových zmesí, ochucujúcich doplnkov a vychutnať si svoj vlastný čajový rituál :)
od bylinky:)
Kam ďalej? Prečítajte si aj ďalšie články zo Žurnál+
V žurnáli sú spomínané: