Mriežkový rebarborový koláč s jahodami a smotanou

lovemuffin - fotkalovemuffin, 22. júla 2014

Rebarbora má zaujímavú kyslastú chuť, hodí sa k mäsám, do marmelád, kompótov, buchiet a koláčov. Najväčší účinok má práve v koláčoch, najlepšie vynikne s Zobraziť celý popisRebarbora má zaujímavú kyslastú chuť, hodí sa k mäsám, do marmelád, kompótov, buchiet a koláčov. Najväčší účinok má práve v koláčoch, najlepšie vynikne s jahodami či čerešňami. Podľa mágie sa rebarbora považuje za rastlinu lásky. Je jednou z najzdravších druhov zeleniny! Tento lahodný a šťavnatý dezert patrí k mojim naj!

8-10
porcií
90 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

280 g
štipka
250 g
2 PL
2 ks
400 g
200 g
140 g
250 ml
2 PL
70 g alebo javoroví sirup alebo golden syrup




Postup

  1. 1

    Vo väčšej miske si zmiešame múku, soľ a vychladené maslo nakrájané na kocky a vypracujeme mrveničku. Pridáme vodu a 1 vajce a vypracujeme (najlepšie rukou) hladké lepkavé cesto. Misku prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 30 minút.

  2. 2

    Zatiaľ si ošúpeme rebarboru (tú vonkajšiu červenú šupku ľahučko olúpete a spodok odkrojíte), umyjeme jahody, a obe nakrájame na kocky. Nakrájané ovocie premiešame s cukrom a necháme odstáť, kým pustí šťavu.

  3. 3

    Z 2/3 cesta si vyvaľkáme plát a vystelieme ním dno a okraje formy, ktorú si vymastíme a vysypeme múkou. Dáme zas do chladu. Zvyšné cesto vyvaľkáme a nakrájame na pásiky.

  4. 4

    Šťavu z ovocia vylejeme, všetko ovocie vysypeme do formy s cestom a rovnomerne uhladíme. Smotanu zmiešame s medom, 1 vajíčkom a kukuričným škrobom a potrieme ním vrch koláča. Na vrch poukladáme pásiky cesta a vytvoríme mriežku.

  5. 5

    Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov cca 40-45 minút dozlatista. Po upečení koláč necháme vychladnúť. Krájajte ho na podložke, lebo je veľmi šťavnatý, tak aby ste nezalepili všetko okolo. Výborný je s vanilkovou zmrzlinou :)

    Mriežkový rebarborový koláč s jahodami a smotanou - obrázok 5

Diskusia k receptu

jozka2
kolacik vyzera veeelmi chutne,rebarbora je zaiste velmi liciva,ale opatrne s nou,obsahuje velke mnozstvo kys.stavelovej.
1x 1cica
danielas
Parádny koláčik ! Páči sa mi kombinácia rebarbora a jahody. Už dlhšie sa na ňu aj chystám :-)
jozka2
Az terz som si dokladne precitala tvoj kolacik,lebo mi nejako nedal pokoj a vidim,ze si na ovocie poliala smotanu,ktora eliminuje kyselinu stavelovu,tak toto uz ano,verim,ze je dobrota.
marika21
Rebarboru používam do Jána, lebo odvápňuje. Obsahuje veľké množstvo kyseliny šťaveľovej. Po 24.6. po Jánovi sa zvyšuje. Kto má problémy s odvápňovaním by to nemal konzumovať. Tak som to niekde vyčítala, tak ju zvyknem zavárať. Používam takú, hoci mám čerstvú na záhrade. Komu to nevadí môže použiť. Teraz je veľmi pekná. Má hrubé stonky, napršalo. Nepršávalo mala málo vlahy, tak sa jej tento rok nedarilo, ako po iné roky.
marika21
Ak má niekto k tomu lepšie vedomosti-rada by som to vedela. Môže to komentovať. Ďakujem.
dodoseki
Keďže som mal svoju prvú úrodu rebarbory a bolo jej trocha menej tak som tam zamiešal ešte aj jedno jabĺčko /samozrejme aj jahody/na kocky a priznám sa že takú dobrotu som dávno nejedol.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia