Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 18. júla 2014

Posledné dva dni sa u nás nesú v znamení žltej maslovej fazuľky - suseda nás obdarila poriadnym vedrom plným tejto dobroty, vraj už nevie, Zobraziť celý popisPosledné dva dni sa u nás nesú v znamení žltej maslovej fazuľky - suseda nás obdarila poriadnym vedrom plným tejto dobroty, vraj už nevie, čo s ňou:-) Tak som rozmýšľala aj ja... hoci polievka a prívarok z fazuľky sú u mňa top, tentokrát som ju pripravila trocha inak, nemenej chutne.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
400 g
400 g olúpané a rozdrvené
2 ks
1 strúčik väčší
4 PL
1 PL
2 dcl
1 ČL
2 ks
1 PL
2 ČL
500 g (tarhoňa)




Postup

  1. 1

    Recept som našla na jednom maďarskom blogu, zaujal ma lákavou fotkou. A keďže mi krásne dozrievajú rajčinky, použila som vlastné. Pripravíme si suroviny, aby sme mali všetko poruke, mäso umyjeme, nakrájame na menšie kocky, cibuľu očistíme a nakrájame na drobno, cesnak očistíme, rajčiny umyjeme, z umytej fazuľky odstránime končeky a nakrájame ju na kúsky dlhé asi 3cm.

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keďže som nemala mäsový vývar ani v mrazničke, nechala som rozmraziť trocha výpeku z pečeného mäsa, ktorý sa minule neminul a teraz mi prišiel práve vhod. Je veľmi koncentrovaný, zriedila som ho vodou do 2dcl.

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji som opiekla do sklovita cibuľu, pridala na plátky nakrájaný cesnak a tiež som ho nechala trochu opiecť. Prisypala som kúsky mäsa a oheň som zvýšila, aby sa mäso poopekalo z každej strany. Osolila a okorenila som čiernym mletým korením.

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým som obarila vriacou vodou rajčiny, ošúpala a nakrájala som ich na kúsky.

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K mäsu som pridala červenú mletú papriku, kúsky rajčín, bobkové listy, balsamikový krém a sušený tymián, nechala som chvíľu dusiť. Kto má rád, pridá aj chilli papričky, ja som ich do jedla nedala, keďže z neho jedla aj malá dcérka. Použila som len sterilizované chilli papričky k dekorácii hotového jedla.

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na rad prišli fazuľové struky a vývar(voda s výpekom), nechala som zovrieť a potom pomaly variť na najslabšom ohni asi hodinu, netreba zakrývať, chceme docieliť zahustenie šťavy.

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zatiaľ som pripravila prílohu, ja som zvolila slovenskú ryžu: do hrnca na 2 PL horúceho oleja som prisypala cestovinu, osolila a poriadne premiešala tak, aby každé jedno zrnko bolo obalené olejom, nebude sa lepiť

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pár minút som za stáleho miešania "ryžu" opekala, dostala krásny melír:-)

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vtedy som ju zaliala vodou asi na úroveň o hrúbku palca vyššie, zakryla pokrievkou, priviedla do varu a bez miešania som ju nechala variť na slabom ohni do odparenia vody. Netrvalo to dlho. Pri ochutnaní je ešte polosurová. Vtedy som ju premiešala, vypla plameň a nechala dôjsť pod pokrievkou ďalších asi 10 minút. Vody nesmie byť príliž veľa, vtedy sa cestovina zlepí a rozvarí, neoddeľuje sa pekne. Po dôjdení som ju dôkladne premiešala vidličkou, každé zrnko sa oddeľuje, je sypká, uvarená, ale nie lepkavá.

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Včera som našla recept na pečenú fazuľku, umyté a končekov zbavené struky sa vložia do sáčka s 1 PL olivového oleja, soľou a sušenými bylinkami. Ja som dala oregano, tymián a estragón. V sáčku sa ponatriasajú - obalia ochucovadlom, vysypú sa na pečiacim papierom vystlaný pekáčik a pri 200°C sa upečú do chrumkava. Je to mňamka, mali sme ju k varenému údenému bôčiku a zemiakovým kroketám zo zvyšku zemiakovej kaše. Vhodné aj ako náhrada chipsov;-)

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zo zvyšku darovaných strukov som zavarila 7 veľkých a jednu malú fľašu sterilizovaných fazuliek v slanom náleve.

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mäsko sa nám zatiaľ udusilo, ak treba, dochutíme soľou. Naložíme do servírovacej misy a posypeme posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávať môžeme hoci aj s čerstvým pečivom, zemiakmi alebo klasickou ryžou.

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    u nás dlho nebola cestovina, tak sme si teraz na nej pochutili, dúfam, že aj vám padne na úžitok:-)

    Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

danda3
No mňam, mám rada ryžu, ale dala by som si k tomu aj chlebík, neostalo trošku?☺
zolik
pekne, chutne, kreativne :-) a za 5.
daguska
Velmi peké a urcite chutné.Pouzijem zelené fazulky,hoci tie tvoje sú asi jemnejsie.Ale iné nezozeniem.
radost
...prsia mám..aj morčacie..:-)
fazuľku práve teraz donesenú..rajčiny tiež..tak sa hladný žalúdok cez víkend teš..:-)
urobiť skúsim..no mužovi so zemiakmi musím..nové zemiačky hoc aj na chleba s džemom by si dal..nakope na roli-a tvári sa doma ako kráľ..:-)
2x zolik a havla
jozka2
no toto jedlo s roznymi prilohami a stale chutne,ja by som si to dala prave s tou slovenskou ryzou 5*.
radost
@kukulienka
podávam hlásenie:uvarené..šťavy som nechala viac-bude za hustú "akobypolievku"...vyvarila som tam celú klobásku..beriem so sebou do hôr..bude s chlebom..je to chutne jedlé../jazyk som si popálila pre nedočkavosť/..želám víkend s radosťou prežitý..:-)
jerica
@kukulienka , recept perfektne prezentovaný , si gazdinka na pohľadanie, využila si komplet domáce suroviny.
Inšpirácia tvojim receptom neostane bez odozvy u nás na tanieri :-) uložené aj samé *****.
pusta
krásny recept, výborné suroviny, chutilo by nám
máš krásnu maslovú fazuľku - milujeme. si veľmi pracovitá.
*****
1x pusta
kukulienka71
@jozka2 :-)), ďakujem ti, @radost , tomu hovorím rýchlosť! som veľmi rada, že vás toto jedlo sprevádza v horách, vytunovala si to klobáskou, určite dodá ešte lepšiu chuť, ďakujem za odozvu:-) @jerica , budem čakať na názor, Ďakujem za pochvalu, aj hodnotenie. Si pre mňa veľkým príkladom, čo sa práce týka;-) @pusta , ďakujem pekne, tiež si nezastaviteľná a to je dobre;-)
mariamka
@kuku palec hore! cakala som nejaku tu spanielsku paellu, ale ty si vycarila slovenske menu par excellance, krasne to vypada, vidno, ze sa vyznas,, tu slovensku ryzu si pekne popisala, tiez ju tak robim :)
babkamt
Na obed som nazrela na Varechu. Hľadala som inšpiráciu na dnešný obed. Oslovil ma tvoj recept. Mala som vybrané bravčové stehno. Ráno som obrala lúskovú fazuľku. Už počas varenia som stále ochutnávala omáčku. Nemohla som sa dočkať, až bude obed hotový. Mne chutilo. Spravila som hlávkový šalát. Muž mal dnes obuté túlavé boty. Došiel až podvečer. Pýtal sa ma, čo máme jesť. Ohŕňal nosom, že zase mäso. No okrem hráškovej polievky si dva krát naložil druhé jedlo. A sám od seba ho pochválil:-) Doporučujem vyskúšať recept. Robila som tiež tarhoňu.Odo mňa máš 10*
kukulienka71
@mariamka , ja si zo zahranične znejúcich jedál vyberám tie, ktoré chutia mojej rodine, morské potvorky okrem rýb neobľubujeme:-), ďakujem za pekné hodnotenie:-) @babkamt , urobila si mi nesmiernu radosť, že si si vybrala práve môj recept a že potvrdzuješ jeho chutnosť:-) tvoja milo opísaná skúsenosť je pre mňa skutočne hodnotná, ďakujem ti pekne za odozvu aj odporúčanie, toľko hviezdičiek je až moc;-) Fazuľku zaváram nasledovne: dobre poumývané a koncov zbavené struky dám do čistých pohárov, zalejem slanou vriacou vodou, zavriem a sterilizujem 45 minút na 90°C, povyberám z vody, prevrátim na pár minút dole hlavou a nechám vychladnúť, druhý deň znova sterilizujem na 90°C už len 30 minút. Ja ocot, ani cukor nedávam, lebo na zeleninovú polievku používam takto a prívarok ochutím počas varenia octom.
brambora
pekny, stavnaty, malo kaloricky, letny recept. pochutnala by som si veru. tiez sme mali hojne fazulky ale my ju len minutku obvarime, vysusime a dame do mraznicky. je s tym menej roboty ;) priznam sa, ze slovensku ryzu neoblubujem, zato tarhonu (u nas to volame gulicky) milujem.
cesminaz
@kukulienka draha ..si skvelo navarila,presne podla nasej chuti ;-) jedlo vyzera krasne chutne a farebne! Na pohlad ako turecke jedlo ;-p Aj slovensku ryzu mam velmi :-) no moji by sa do toho pustili skor "rukami" ;-))) ..cize s dobrym pide,ktory bysi do toho mackali ;-P netreba ani lyzica ci vidlicka :-) Ukladam si receptik do Kk a urcite v blizkej dobe vyskusam,sice zltu fazulku nemam :-( Bud kupim na trhu troche zltej,alebo spravim so svojou zelenou fazulkou ;-) Vdaka @kukulienka za receptik :-)
majsterka
dobrý recept na letné jedlo,vyskúšam to s pridaním okry a kari korenia,možno sa to vydarí
palokuchki
Tvoj recept sa mi velmi paci. Fazulkove zlte struky su u nas oblubene. Jedlo vyzera chtne. Zasluzi si 5* a aj si ho ukladam.
kukulienka71
@brambora , ja by som zavárané lusky zjedla aj samotné, mrazené zasa nemám rada, @cezminaz , to som rada, že to jedlo berieš ako vlastné;-P, s tým namáčaným pideom by som si to tiež rada dala:-) @majsterka , okra a kari je podľa mňa tiež dobrá voľba, @palokuchki , potešila si ma, Ďakujem vám veľmi pekne
frezia68
To je recept výborný,akoby pre mňa uvarený a už je v KK,máš ***** ,lebo zaslúžiš :-)
babkamt
Prepáč, že ťa znovu unúvam. Obrala som veľa lúskov a neviem, čo s nimi. Do mrazničky ich všetky nedám. Už teraz na nej ledva zatvorím dvere. Mám ich umyté, nakrájané. Aj poháre sú už pripravené. Napíš mi, prosím ťa, koľko soli dáš na 1 liter vody. Chcela by som ich zavariť. Ďakujem.
salinka
toto jedlo človeka pokúša už svojou farebnosťou, určite aj vôňou a chuť si viem predstaviť, Ale pre istotu ho navarím, aby som sa presvedčila, či sa nemýlim:-)
tiginko
vyzerá to úžasne, určite vyskúšam, hádam nájdem na trhu takú peknú maslovú fazuľku. Aj tá pečená ma láka
megdesign
:D Ja sa neobuvam, ja len konstatujem :D

Inak, hobby mam - a nie jedno ;)
Denno-denne??? Neprehanaj... :)

A na tejto stranke je viac "nehodnosti" a tolerujeme ich. ;)

Zaradila som misu a nie prilohu. To uz je aka vyhovorka? :D

Teraz ktora misa je spanielska, ked si zaradovala misu? Jedna misa je z jenskeho skla - cize si mala dat tag Nemecka kuchyna a druha je, az dobre vidim, porcelan, cize aj Cinska kuchyna by bola super ;)

Pokial viem, zaraduje sa cele jedlo ;)
megdesign
Ufff az cul som si vsimol... Zeleninove jedla a Jedla z hydiny zaroven???

To ked opeciem prasiatku zadok /stehno/ na cibulke, je to zeleninove jedlo podla teba? Lebo je tam zelenina - cibula?

Musim poopravit svoj koment vyssie. Nie ze
"Uz si ako ta, ktorej meno sa nevyslovuje", ale zacinam mat silny pocit, ze "si ta, ktorej meno sa nevyslovuje"...

Nebudem sa cudovat: Qui tacet, consentire videtur.
pusta
@kukulienka , podľa môjho názoru si jedlo zaradila správne, je tam množstvo zeleniny. ak by sme chceli byť úplne presní a puntičkárski, potom by tam mal byť aj tag "Zeleniinovo - mäsové jedlá, je tam však nadpis "Hrubá charakteristika jedla" :-)
ešte sa niikto nečudoval a a nereptal, ak ide napr. o posúch so zeleninou, koláč so zeleninou, nákyp, štrúdľu...atd, atd, atd , ak je dané jedlo zaradené zároveň medzi múčne + zeleninové
alebo ak sa tam vyskytuje syr + zelenina alebo syr + múka a + zelenina, tak zaradenie ako syrové a zeleninové zároveň a podobne :-)))
pusta
Stultus est stultus, manet est, et tamen manet stultus stultus stultus placerat chválinet Laudes :-)
evusik
mne sa recept veľmi páči... a tarhoňu robím presne ako ty, k tomuto jedlu by aj mne pasovala a to nehovorím o tom mojom, ten by sa zalizoval aj za ušami, už viem čo budem variť o týždeň keď sa mi vráti :-)
vidím, že na Vareche je nové hobby - zaraďovanie receptov... ja mám pri zaraďovaní vlastných receptov presne rovnaký problém - napr. Steak s trojakými zemiakmi - je to mäsové jedlo ale zároveň aj zeleninové pretože zemiaková príloha sa môže podávať aj samostatne... alebo Sendvič zo steakom - je to múčne jedlo alebo mäsové??? skrátka nie je to jednoznačne dané, ak bude niekto hľadať recept na mäso nájde steak a k bude niekto hľadať recept na sendvič nájde sendvič a mäso nemusí robiť vôbec... vôbec nechápem načo sú takéto žabo-myšie vojny dobré... žeby zaháňanie nudy :-)
katka78
@pusta , to, že nejaký mäsový pokrm obsahuje aj zeleninu z neho nerobí zeleninové jedlo. Zeleninovým jedlom sa odjakživa myslí jedlo zo zeleniny, resp. prevažne zo zeleniny (tzn. zelenina je jeho hlavnou zložkou). Vychádzajúc z tvojej logiky k tejto téme, či už tu, alebo v diskusii "Všimli ste si" by aj guláš bol zeleninové jedlo, čo hádam uznáš, je absurdné.
@kukulienka , tvoja španielska misa sa mi veľmi páči a určite vyskúšam, len ja z kuracieho, morčacie od istej doby nedokážem jesť ;-) Hoci s @meg často nesúhlasím a už vôbec sa mi nepáči jeho arogantný štýl komunikácie, objektívne by som tvoje jedlo nazvala skôr mäsovým, než zeleninovým. Ale od toho je aj @redakcia , aby naše drobné omyly pred zverejnením opravila.
Všetkým prajem pekný a pohodový deň :-)
pusta
@katka78 , až takto do krajnosti by som to určite neviedla.
len potom mi povedz prečo je názov ako "Hrubá charakteristika jedla" ?
a mám na mysli napr. máš jedlo s múkou + zelenina a teda zaradíš
ako múčne aj zeleninové,
alebo
syr + zelenina
a zaradíš medzi syry a zelenina a podobne.
však ide o hrubú charakteristiku jedla či nie je to tak.
ber to len ako diskusiu.
kukulienka71
Ďakujem všetkým za nahliadnutie aj prípadnú pochvalu, potešila ma. Čo sa týka zaradenia jedla, využila som možnosť takto, suroviny, ktoré som použila, v tých tagoch figurujú v dostatočnom množstve. Ak niekto klikne na zeleninové jedlá, objaví sa aj toto jedlo, ak tam mäso nechce, obíde recept a hotovo. Je tam veľa tej zeleniny, preto ho nemôžem zaradiť len medzi mäsové. Medzi vegetariánskymi nie je, ak niekomu to mäso v kombinácii so zeleninou vadí. Ja by som vytýkala len to, ak ho autor zaradí tak, že tie suroviny tam vôbec nepoužil, neprávom by som nezaraďovala nič. Je to moje právo, redakcia môže zasiahnuť, ak to uzná za vhodné, ostatné sú len drýsty zakomplexovaného pajáca, ktorý by si mal čo najskôr opraviť svoj uverejnený recept na kváskový chlieb, tie gramáže sú hrozné:-))
kukulienka71
@katka78 , tej zeleniny je tam dva razy toľko ako mäsa, takže ho nechám v zeleninových aj v mäsitých jedlách. Myslím, že je to pochopiteľné:-) budem čakať na odozvu, ak ho uvaríte.
kukulienka71
za posledné 2 mesiace som našla v tagu zeleninové jedlá asi 15 receptov, kde sa vyskytuje aj mäso, niekde je ho dokonca oveľa viac ako zeleniny. Takže môžeš začať spamovať u všetkých, @meg ;-)
havino
veľmi šmrncovný recept, ďalšie chutné využitie fazuľky, veľmi sa mi páči, mňa zas tvoja fotka zlákala a aj recept stojí za nahliadnutie a vyskúšanie, určite uvarím, slovenskú ryžu varím presne, ako ty, ved to, že aj u nás fazuľka je top, ale len polievka a prívarok a to sa nedá dookola variť. Nechaj v zeleninových, náhodou otvorí vegetarián, mäso vynechá, ale má kvalitne ochutené zeleninové jedlo.
@marcel , marcel, ty si nejaký vysadený na @kukulienku , či nasadený? či infikovaný? sa ti čudujem, nebýval si dávno pradávno takýto
megdesign
@havino "ktohovie" preco ;) /mozno som zistil, ako to s tymi "priatelstvami" tu na vareche vlastne je ;)/

@kukulienka opravene ;) Aj majster tesar sa utne ;)
tiginko
@kukulienka jedno z najepších jedál posledných dní... u nás s pikantnou harisou a kedže sa mi zdalo toho balzamika málo, tak som dala až 3 PL. Kiež by sme mali čerstvé mladé fazuľky po celý rok (mrazené alebo zavárané mi až tak nechutia). Vďaka za vynikajúci recept.

katka78
Vyskúšané, u nás z toho kuracieho a tiež s cestovinou ryžou :-) Chutilo nám a bude ešte aj zajtra do práce. Ďakujem pekne za recept! :-)


alena45
dobre, že si dala fotku, inak by som si toto krásne jedlo ani nevšimla. Fazuľky rada pestujem a potom neviem čo s nimi. Ale toto je krásne jedlo a zrejme sa bude dať urobiť aj v remoske, na chalupe inú možnosť pečenia zatiaľ nemám.
salinka
Milá @kukulienka , zabudla som ti poďakovať za výborný obed. Nič som nevynechala, nepridala, robila som presne podľa popisu. Nevedeli sme sa dojesť. Netvári sa to tak dobre ako u teba, šťava zatiekla pod ryžu, ale chutilo to skvelo:-)



kukulienka71
@salinka , no slinky mi tečú prúdom:-) ďakujem za milú odozvu aj s krásnou fotkou( moja finta pri fotení: už nedávam mäso so šťavou na prílohu, už som sa poučila;-)
janamaria
jaaaaj jezisku maria vyborne, stale ked mame dostat jednich a tych istych hosti tak im to musim uvaryt. tak toto je specialyta. a nie hociaka.
kukulienka71
@Janamaria (27.8.2016 04:05)

:-)), ďakujem za potešujúcu správu, @janamaria , lepšia pochvala ani neexistuje, ako toto! Dobre si sa trafila do chute vašich hostí, pekný deň prajem:-)
marika9
Určite je to výborné a vyskúšam Tvoj recept. Len nech dorastie fazuľka. Ja robievam niečo podobné s bravčovým mäsom a keď nie je struková fazuľka, tak použijem aj suchú uvarenú.
kukulienka71
@Marika9 (21.6.2017 11:01)
som rada, že ťa tento receot zaujal, nech tá fazuľka už zreje! robím si na ňu aj ja chúťky:-) ďakujem ti za milý komentár.
marianne
absolútne dokonalé @kuku , mne ostala ešte zavárana žltá fazulka, viem na čo ju miniem, nebude to ako z čerstvej, ale čo už...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia