Uhorkový šalát sterilizovaný fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 22. júla 2011
Uhorkový šalát sterilizovaný (fotorecept)
Foto: ancicka

Robila som a aj robím rôzné šaláty a čalamády,ale tento šalátik máme veľmi radi.V zime je náhradou za čerstvý uhorkový šalát. Skúšala som aj uhorky Zobraziť celý popisRobila som a aj robím rôzné šaláty a čalamády,ale tento šalátik máme veľmi radi.V zime je náhradou za čerstvý uhorkový šalát. Skúšala som aj uhorky na šalát mraziť,ale to není ono!(pre nás "starších"). Rozmýšľala som ako si letné uhorky v zime pripomenúť,tak po opakovanom závarani nám tento spôsob najlepšie chutí.

90 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg čerstvé,strednej veľkosti
4-5 ks väčšia
Nálev:
3 dl
15 dkg
1 dl
2 PL kopcovité alebo zelko




Postup

  1. 1

    Uhorky som umyla , olúpala a nakrájala na strúhadle. Tak isto aj cibuľu.

    Uhorkový šalát sterilizovaný (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým som dala variť nálev. Podľa návodu dáme prevariť,...

    Uhorkový šalát sterilizovaný (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a ked zovrie, tak sa ocot vyleje na uhorky cez sitko. Ja to robím tak,lebo nemám rada semienka v šaláte. To sa premieša a nechá sa stáť 1 hodinu.Uhorky pustia vodu. Potom ich kladiem do pohárov a podolievam šťavu,(tej šťavy sa zvyší,ostatok vylejem),sterilizujem.

    Uhorkový šalát sterilizovaný (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sterilizujem 10 minút pri 90°C. Takto vyzerajú sterilizované.

    Uhorkový šalát sterilizovaný (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po sterilizovaní ja väčšinou všetký fľaše prevraciam hore dnom,lebo prevážne používam už použité vička.Takto nechám vychladnúť. Z jednej dávky mi vyšli 12 fľaštičky od tatarky.

    Uhorkový šalát sterilizovaný (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

vavan
teraz som dorobila podobný s 12kg uhoriek už sa my bude o nich aj snívať,ukladám aj tento tvoj ja robím z neošúpanych uhoriek
malinka711
dnes som práve dokončila podobný ale ja ho robievam s chilli papričkami a vegetou ..a voláme to štipľavé uhorky.... tohto roku to už bola druhá várka ale určite nie posledná :D
ancicka
malinka711,ja taktiež robím pikantný,ale ja mám alergiu a zvišenú DNU,tak musím na viac spôsobov.robím aj uhorkový šalát nelupaný a ten je ostrejší.Ja tiež iba začínam.
zdezda
Páči sa mi, urobím aj ja takýto do malých pohárov, ďakujem za rcpt.
dorisa
teraz som si spomenula, že aj ja som niečo podobné robila asi minulý rok a je v pivnici....len, kde? Ďakujem za pripomenutie.
kucharronald
@ancicka , dnes som posielal k babke pre husi a kačky 12kg uhoriek, niektoré boli aj väčšie, ale boli tam aj stredné...nevadí, týždeň počkám a spravím :)
kucharronald
jaj a zabudol som...ten nálev predávajú aj v prášku a tam nie je žiadny celý koriander ani bobkový list...
ancicka
no vidím ,že u vás je hojná úroda uhoriek.U nás iba začínajú a po tých daždoch príde plieseň a bude.Nuž čo narobíme?!
dajanca
včera som zavarila 78 pohárov nakladačiek... musím sa spamätať... :-) potom vyskúšam....
kata50
A môže sa takto postrúhať aj cuketa ? :-))
ancicka
@kata50 ,cuketu som naskúšala,ale je to dobrý nápad.Ja si myslím ,že hej.
Teraz mi prišlo na um,že pred pár rokmi som zavarala tekvicu na kyslo,ked sme mali nenej uhoriek.
K tým cuketam by som dala viac cibule,tak o dva-tri.A vieš ,že si mi dala chrobáka do hlavy,asi vyskúšam aj tak.
pacik
Už som o ňom počula, ale ešte neskúšala. Uhorky rastú tak zavarím, ale bude dobrý aj bez cibule?
ancicka
@pacik ,ved cibuľa sa pridáva kôli chuti.Kto nemá rád cibuľu tak môže aj tak,ale s cibuľou je lepšie.
pacik
Ja by som radšej potom pridala čerstvú cibulku, po otvorení
kata50
@ancicka , tak so dnes urobila tvoj recept s mladou cuketou. Tvoj nálev je naozaj výborný. Ďakujem za recept :-))
hubata
s týmto nálevom som zavárala po iné roky keď sme boli prejedení čerstvej zeleniny aj maličké patizóny (sú aj na pohľad veľmi pekné v pohári), prípadne urobila taký miš-maš: cuketa, tekvica, nejaké hríby, brokolica, nedozreté rajčiny a pod. Proste čo by už na hriadke vyšlo navnivoč naukladala som do pohárov a v zime sme mali nielen otrepané uhorky, ale každý si našiel v pohári niečo kyslé čo obľuboval.
mata3636
ancicka, díky za rýchlu odpoveď. určite vyskúšam a ak nezabudnem, v zime dám vedieť, ako nám chutilo. zaváraniu zdar :)
evkalibka
ďakujem za receptík, robím tento šalát, už som ho robila aj z cukiet, len tie moje veľké uhorky sa mi na to nehodia, niečo vyberiem na rusle a ostatné venujem susede pre kravičku
ancicka
môže,ale bude to mať už chuť leča.Tak je to iba chutný uhorkový šalát.
havino
@ancicka , mám nový skleník, som mu tak natešená, ako aj z úrody v ňom,že too tu musím popísať :-) zasadila som tri korene šalátoviek a ja neviem čo s nimi, rozdávala som, jedli sme o sto šesť, no ale čo je moc, je moc, reku hľadaj baba recepty na uhorkový šalát teda, zvyknem len čalamády, nakladačky, plnené papriky a rôzne, ale uhorkový som ešte nerobila. tak som si vybrala tvoj recept, nálev ozaj chutný. obrala som 9 uhoriek, vyšlo 6 kusov 0,5L pohárov, sterilizovala som tiež len 10 min, som sa bála, až blato nebude z nich. ak zachutí manželovi, ešte zavarím.


viva041
Šalát je vynikajúci. Mám veľa uhoriek prerastených, tak urobím ešte jednu dávku. Ďakujem za super recept.
jjlukas
mala otazka dal som ruru na 90 stupnov a ked bola vyhriata dal som tam pohare a odpocital som 10 minut a tu je otazka fakt to staci len tak kratko?
cesminaz
Velmi dobrý recept.Robila som už druhú dávku,kedže tiež nestíhame jest tolko uhoriek :-) No rada by som pridala aj svoju skúsenosť s ním..
Pravdu povediac mi všetko v recepte jasné nebolo,ani z komentárov-ale asi aj preto,že takýmto spôsobom nie som zvyknutá zavárať :-)
Ja som urobila takto..
Nálev ocot 20%ný 1dl,zelko a cukor 250g-tak to bolo presne podla našej chuti.Nálev som vlažný zmiešala s uhorkami a nechala stát 1h.Naplnila do fliaš a dala do rúry vyhriatej na 90C a nechala tam presne 15min.Mne sa zdalo 10málo,lebo tie vrchnáky ešte neboli podla mňa dostatočne horúce.Takže 15 je akurát :-) Flaše po vybratí neotáčam hore dnom,lebo obsah flaše nieje teplý a ked ho otočím,tak hned ochladí hrdlo flaše a vrchnák (toto som si všimla pri prvej várke).Takže neotočené nechám len tak,aby ešte nejaký čas sa samé zatesnilo počas chladnutia :-) Hotové si nechám na kontrolu ešte 2-3dni v kuchyni,každú flašu denne 2x pomykám nech sa obsah popohýna.A ak je krásny čistý obsah flaše,odložím do špajze :-)
Vďaka @Ancicka za super recept!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia