BMI kalkulačka
Kalorické tabuľky
Jedálniček na chudnutie

Chudnutie a životný štýl

Svet tučnie a nie je za tým žiadna konšpiračná teória - len hrubé chyby v životnom štýle jednotlivcov. Žijeme tak, že to nie je v súlade s potrebami nášho tela a ducha.

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia som bol dieťa. Rok 2000 bol vzdialenou neznámou. Magické číslo 2000 sľubovalo revolučné zmeny a pokrok. Predstavy boli veľkolepé. Človek po roku 2000 si mal už len užívať všetky výhody „vedecko-technickej revolúcie“. Tešili sme sa, že nebudeme musieť pracovať, všetko už budú za nás vykonávať roboty. Nebudeme musieť chodiť. Nato budeme mať všade pohyblivé chodníky, vznášadlá, výťahy. Nebudeme sa musieť obťažovať ani len s jedením. Ráno si dáme tabletku a hotovo, vybavené.

Dnes sa nám taká predstava zdá naivná. Minule som si s istým mrazením v chrbte uvedomil, že táto predstava sa vlastne už začala plniť.

  • Pohybu máme naozaj čoraz menej. Aj keď chodníky sa ešte nehýbu všade, v supermarketoch a na letiskách ich už bežne vidíme. Všade inde sa vozíme autami, či na elektrických kolobežkách.
  • Strava je oproti prirodzenej potrave vysoko koncentrovaná. Malá čokoládová tyčinka dá toľko energie, ako celý obed. Nie je to síce tabletka, ale nemá to k tomu ďaleko.
  • Veľa práce už dnes naozaj robia roboty, domáce spotrebiče, stroje. Čoraz viac práce sa dnes vykonáva pri počítači, nie svalmi. Ženy už, napríklad, neperú plienky. Kupujú papierové.

Následky? Ľudstvo tučnie. Otvorene sa hovorí o epidémii obezity. Aj deti sú dnes až príliš často tučné. Pred štvrťstoročím bolo bežné vidieť deti hrať loptové hry, skákať cez švihadlo a behať. Len tak na dvoroch a uliciach. Dnes sedia pred televízormi a monitormi počítačov, či mobilov. S vreckom čipsov a kolou v ruke.

Takýto životný štýl sa však vypomstí na zdraví. U niekoho skôr, u iného neskôr.

Veľmi častou chybou je napríklad nepravidelné jedenie. Ráno sa nestíha a potom už je práca. Nezanedbávajte jedenie kvôli práci! Niektorí ľudia majú pocit, že sa okolo nich točí naša planéta aj s celou galaxiou. Ak by niečo nevybavili, vesmír sa zrúti, lebo nik iný to nedokáže vybaviť lepšie. Tak sa nechajú vtiahnuť kolotočom pracovných povinností do takého virvaru, že im na jedlo nezostane čas. Možno až pri obchodnom rokovaní na obede v reštaurácii, pri nevhodnom jedle. Takí ľudia vám povedia, že sa nedá zdravo jesť, ani dodržiavať pitný režim. Problém je práve v tom slovíčku „nedá sa“. Verte, že sa dá! Ale treba chcieť. Treba však vynaložiť nielen chcenie, aj úsilie, aby „sa dalo“. Vhodné jedlo si môžete ráno (alebo večer) pripraviť doma a zobrať si ho do práce. Nebudete odkázaní kupovať na benzínovej pumpe čokoládové tyčinky, či bagety.

Ak je človek schopný podať vysoký pracovný výkon napríklad manažéra, má asi dosť vysoké IQ. Malo by byť pre neho pomerne jednoduché pochopiť, že aj manažér je ešte stále len živočích, ktorý bude fungovať, len kým ho dobre kŕmia. Doprajte si prestávku na jedenie a pitie. Stačí, ak si dáte pripomienku do mobilu, aby vám každé tri hodiny oznámila, že teraz treba na pár minút prestať telefonovať a vybavovať. Sadnite si a najedzte sa. Ak ste naozaj veľmi dôležitý človek, tak nech vám to pripomenie vaša asistentka. Poviete si možno v duchu: „Ten Veselý je ale baran, píše tu nezmysly, ako by som ja mohol prerušiť svoju prácu?“. A „baran“ vám odpovedá: Spomeňte si na fajčiarov. Chcú si zapáliť? Vždy si nájdu spôsob, ako nato. Ale fajčenie je droga, poďme na lepší prípad, týkajúci sa tela: Keby vám do oka náhle vletela vínna muška, alebo zrniečko prachu, bleskovo prerušíte akýkoľvek telefonát o miliardách a budete ratovať svoje oko. Alebo iný príklad: Ak by ste dostali hnačku, v tom momente nájdete spôsob, ako sa dá vaša nesmierne dôležitá práca okamžite prerušiť. Preto neberiem argumenty typu „Nemám čas jesť“.

Ak neprerušíte prácu „len kvôli jedlu“, možno vám ju neskôr preruší trebárs infarkt. Z obezity. Nepodceňujte jedlo. Pri vhodnej strave a s pitným režimom, podáte lepší výkon. Fyzický aj intelektuálny. A navyše začnete aj chudnúť.

Neskĺznite do výhovoriek, ktorými sami pred sebou ľudia často odsúvajú najdôležitejšie veci vo svojom živote do neznáma. Áno, vaša práca je iste súrna, ale vaše zdravie je dôležitejšie. Dôležité je nielen pre vás, ale aj pre vašu prácu. Keď ochoriete, komu to prospeje? Vám? Vašej práci? Vašej rodine? Kariére? Neodkladajte dôležité veci len preto, že vás okolnosti tlačia venovať pozornosť maličkostiam, ktoré sú možno pre niekoho súrne.

Chuť by nikdy nemala byť jediným kritériom, podľa ktorého sa riadite. Keby ste nechali svoje jedenie len na svoje chuťové bunky, veľmi rýchlo by ste jedli veľmi sladké, veľmi slané jedlá. Uprednostnili by ste mastné. Firemne (chemicky) ochutené jedlá by vám boli milšie, ako fádna zelenina.

Lenže priemyselne pripravená strava je stravou, v ktorej chýba mnoho dôležitých látok. Ak ich človek nedostáva, organizmus trpí. Stačí sa pozrieť na prudký rast "civilizačných chorôb". Je pravdepodobné, že stále väčší počet výskytu obezity, cukrovky, infarktov, alergií či rakoviny súvisí práve s životným štýlom a stravou.

Pozrite si aj video, ktoré som na túto tému nahral.

Čím skôr sa začnete zaujímať o to, ako ovplyvňujú jednotlivé jedlá váž život, tým lepšie.

Napísal
Miro Veselý 
10. februára 2019
O autorovi článku: Zdravej výžive a chudnutiu sa venujem od roku 2004. Vydal som postupne niekoľko kníh o chudnutí. Najnovšia sa volá Jedálniček na chudnutie a sú v nej všetky potrebné informácie o chudnutí, ktoré čitateľ potrebuje na to, aby dosiahol výsledky. Pre tých, čo si knihu nechcú kúpiť je tu tento web. Nájdete tu informácie bezplatne. V článkoch a knihách vychádzam z poznatkov z klinickej obezitológie, odporúčaní WHO. Informácie priebežne konzultujem s lekármi aj fyzioterapeutmi a preto by malo byť bezpečné, ak sa nimi bude riadiť dospelý a zdravý, len obézny človek. Nemôžem však zaručiť výsledky každému. Pred chudnutím je preto vhodné, aby ste sa vždy poradili aj so svojím lekárom.
Miro Veselý
Tajomstvo chudnutia sa skrýva vo vašej chladničke!

©  Web chudnutie-ako.sk píše Miro Veselý od 27. 07. 2004.

Do roku 2003 som bol tučný. V roku 2004 som schudol 35 kíl a napísal o tom web chudnutie-ako.sk. Neskôr aj knihu, ktorú už 15 rokov pri každom vydaní vylepšujem o nové poznatky a skúsenosti z praxe. Volá sa Jedálniček na chudnutie. Ak radi pozeráte videá, navštívte Youtube kanál Miro Veselý.